Inkontinensoperation

Varför får man inkontinens (urinläckage)?
Urinläckage hos kvinnor är mycket vanligt och det finns flera orsakar till detta. Man brukar skilja på trängningsinkontinens och ansträngningsinkontinens. Trängningsinkontinens yttrar sig oftast så att man inte hinner till toaletten då urinträngningarna sätter in och man kissar på sig. Orsaken är oftast att blåsan är överaktiv. Detta tillstånd behandlas bäst med mediciner och träning då man tänjer på intervallen mellan toabesöken kan också hjälpa.

Ansträngningsinkontinens yttrar sig så att man kissar på sig då man anstränger sig till exempel vid hostning eller nysning samt vid olika idrottsaktiviteter. Orsaken är att vävnaden kring urinröret och blåsan är försvagad efter graviditet och förlossning. Med knipövningar och olika träningsmetoder kan man förbättra situationen. Ansträngningsinkontinens kan också behandlas med operation, så kallad TVT eller band/slyngplastik.

Operationsdagen
Ingreppet utförs i narkos. Vid operationen som sker via slidan applicerar gynekologen ett band löst under urinröret som stabiliserar vävnaden. Bandet tas ut via små öppningar nära ljumskarna. De stygn som sätts försvinner av sig själva efter några veckor. Man ger en dos antibiotika i infektionsförebyggande syfte. Ingreppet tar cirka 20- 30 minuter. Efter några timmar kan du åka hem. Man kontrollerar alltid att det går bra att kissa innan du går hem. Har du fått narkos ska du inte köra bil själv.

Vad händer när du kommer hem?
Ingen sjukskrivning är nödvändig efter ingreppet. Vanligen räcker det med att man vid behov sjukskriver sig själv upp till sju dagar efter operation. Du bör dock undvika samlag, karbad samt tunga lyft och hopp veckorna närmast efter operationen. Man klarar sig i allmänhet med värktabletter av typen Alvedon och eventuellt Ipren som i förväg kan köpas receptfritt på apotek.

Vilka komplikationer kan uppstå?
Som vid alla ingrepp finns alltid en liten risk för infektion. Detta är mycket sällsynt men om du får feber eller illaluktande flytningar skall du höra av dig. Skulle du uppleva det som svårt att tömma blåsan bör du också ta kontakt med oss. Kontakta i första hand Gynekologmottagningen vid frågor före och/eller efter operationen på telefon 08 – 120 514 00.
Cecilia Ohlson

Teamet kring Sveriges mest erfarna kirurger

Du möter inte bara våra skickliga kirurger när det är dags för att planera och genomföra operationen. Vi är ett team av medarbetare som aldrig slutar att vara nyfikna och lyhörda, och som alltid ger det där lilla extra för alla människor som kommer till oss.

Cecilia Ohlsson är operationssköterska med stor erfarenhet.

– Jag ringer varje patient och bokar in en operationstid som passar för att ge patienterna största möjliga valfrihet. Då berättar jag också lite mer om operationen och svarar på frågor. Det gör att du som patient kommer väl förberedd och på en tid som passar dig bra.
Jag ringer varje patient och bokar in en operationstid som passar för att ge patienterna största möjliga valfrihet. Då berättar jag också lite mer om operationen och svarar på frågor. Det gör att du som patient kommer väl förberedd och på en tid som passar dig bra.
– Cecilia Ohlsson