Kondolym

Vad är kondylom?
Kondylom är vårtor som orsakas av virus. Vårtorna kan finnas i underlivet på utsidan eller inne i slidan och på livmodertappen samt runt ändtarmsöppningen. Vårtorna kan vara tydliga och utåt växande eller platta. Kondylom kan i vissa fall orsaka cellförändringar. Kondom användning skyddar mot kondylom smitta. All behandling av kondylom syftar till att avlägsna vårtorna vilket kan göras med pensling eller kirurgisk bortskrapning. Behandlingen kan inte ta bort själva viruset.

Operationsdagen

Operationen utförs som dagkirurgiskt ingrepp i lokalbedövning eller i narkos. Du får lugnande medicin i ett blodkärl i armen. Vid kondylom borttagning skrapar kirurgen bort vårtorna med ett speciellt instrument. Efter 1 -2 timmar kan du åka hem. Har du fått narkos ska du inte köra bil själv. Du får med dig smärtstillande tabletter och lokalbedövningssalva att använda dagarna efter ingreppet.

Vad händer när du kommer hem?
Inga stygn har normalt använts vid ingreppet. Däremot kan du ha en viss flytning i flera veckor efteråt. Den kommer från små brännsår som uppstår där vårtorna har avlägsnats. Detta kan vara smärtsamt. Du har därför fått med dig smärtstillande mediciner och salva hem.

Vilka komplikationer kan uppstå?
Som vid alla ingrepp finns alltid en liten risk för infektion. Detta är mycket sällsynt men om du får feber eller illaluktande flytningar skall du höra av dig. Kontakta i första hand Gynekologmottagningen vid frågor före och/eller efter operationen på telefon 08 – 120 514 00
Cecilia Ohlson

Teamet kring Sveriges mest erfarna kirurger

Du möter inte bara våra skickliga kirurger när det är dags för att planera och genomföra operationen. Vi är ett team av medarbetare som aldrig slutar att vara nyfikna och lyhörda, och som alltid ger det där lilla extra för alla människor som kommer till oss.

Cecilia Ohlsson är operationssköterska med stor erfarenhet.

– Jag ringer varje patient och bokar in en operationstid som passar för att ge patienterna största möjliga valfrihet. Då berättar jag också lite mer om operationen och svarar på frågor. Det gör att du som patient kommer väl förberedd och på en tid som passar dig bra.
Jag ringer varje patient och bokar in en operationstid som passar för att ge patienterna största möjliga valfrihet. Då berättar jag också lite mer om operationen och svarar på frågor. Det gör att du som patient kommer väl förberedd och på en tid som passar dig bra.
– Cecilia Ohlsson